ƒика кухн¤ по кињвськ≥

 

”правл≥нн¤ захисту прав споживач≥в м≥ськдержадм≥н≥страц≥њ ви¤вило порушенн¤ у Ђƒомашн≥й кухн≥ї

 

≈м≥ль  рупник

info@vechirnij.kiev.ua

 

ќстанн≥м часом набувають попул¤рност≥ невеличк≥ њдальн≥ та кафе, де перекусити можна швидко, досить комфортно та недорого. ”т≥м, незважаючи на зручн≥сть поб≥жного Ђперекусуї, у закладах такого штибу на споживача можуть чекати сюрпризи. ≤ не завжди приЇмн≥.

Ќещодавно сп≥вроб≥тники √оловного управл≥нн¤ з питань захисту прав споживач≥в  ињвськоњ м≥ськдержадм≥н≥страц≥њ перев≥рили один ≥з заклад≥в в≥домоњ та досить попул¤рноњ мереж≥ Ђƒомашн¤ кухн¤ї. як пов≥домила Ђ¬еч≥рц≥ї начальник в≥дд≥лу контролю за закладами громадського харчуванн¤ вищевказаного управл≥нн¤ ќлена —л≥пко, перев≥рка проводилас¤ за скаргами ки¤н та ви¤вила численн≥ порушенн¤. ѕерев≥р¤лос¤ кафе мереж≥Ђƒомашн¤ кухн¤ї по вул.  ост¤нтин≥вськ≥й, 2-а.

 

√ар¤ча окрошка

 

—л≥д зазначити, що у Ђƒомашн≥й кухн≥ї на Ѕогдана ’мельницького харчуЇтьс¤ в об≥дню перерву значна частина журнал≥ст≥в Ђ¬еч≥ркиї. ≤ враженн¤ наш≥ ¤к споживач≥в, мС¤ко кажучи, р≥зноман≥тн≥. —мак закуплених об≥д≥в не дуже схожий на домашн≥й, ≥ що донедавна справд≥ т≥шило, то лише ц≥ни. ”т≥м, коли дн¤ми один невеликий вареник з мС¤сом об≥йшовс¤ нашому кореспондентов≥ у 2 гривн≥ 50 коп≥йок, то настрою це, звичайно, не покращило. ƒодамо, що у нещодавню л≥тню спеку за¤влен≥ холодними окрошка та свекольник д≥ставалис¤ нам дещо перегр≥тими.

—хоже, з температурою перших страв проблема ≥снуЇ в ус≥й мереж≥. ¬ ус¤кому раз≥, ≥ у протокол≥ оф≥ц≥йноњ перев≥рки, про ¤ку йдетьс¤, в≥дм≥чено, що у Ђƒомашн≥й кухн≥ї на  ост¤нтин≥вськ≥й, 2-а Ђне контролюЇтьс¤ температурний режим готових перших стравї.

ўе к≥лька р¤дк≥в з протоколу, де йдетьс¤ про ви¤влен≥ порушенн¤:

††††††† - ¬икористанн¤ сировини дл¤ приготуванн¤ страв нев≥домого походженн¤ та без на¤вност≥ передбаченоњ законодавством ≥нформац≥њ,

-         ¬икористанн¤ сировини з вичерпаним терм≥ном придатност≥

-         ¬≥дсутн≥сть супров≥дних документ≥в, що засв≥дчують ¤к≥сть та безпеку продовольчих товар≥в

-         ѕорушено нормискладуванн¤ овоч≥в та принцип товарного сус≥дства продовольчих товар≥в

 

як по¤снила Ђ¬еч≥рц≥ї ќлена —л≥пко, Ђстрава нев≥домого походженн¤ї - це ви¤влений перев≥р¤ючими цукор, виробник ¤кого нев≥домий, а використанн¤ таких продукт≥в у громадському харчуванн≥, за словами пан≥ —л≥пко, категорично заборонено законом. ≤нспектори управл≥нн¤ ви¤вили також прострочену сметану, (прив≥т в≥д виразки шлунку), макарони, кока-колу та апельсиновий нап≥й без будь-¤ких супров≥дних документ≥в. ƒо того ж, всупереч ус≥м сан≥тарним нормам, сира риба, засолена дл¤ обсмажуванн¤, лежала поруч ≥з готовими до вживанн¤ продуктами.

 

ћовчанн¤ кер≥вництва мереж≥

 

« метою д≥знатис¤, ¤к бачить невт≥шну ситуац≥ю кер≥вництво Ђƒомашньоњ кухн≥ї, кореспондент Ђ¬еч≥ркиї звернувс¤ безпосередньо до центрального оф≥су мереж≥. ”т≥м, харчовики почали грати у звичн≥ бюрократичн≥ ≥гри, в≥дсилаючи кореспондента в≥д одноњ ≥нстанц≥њ до другоњ. ѕ≥сл¤ дводенного телефонного тен≥су Ђƒомашн≥й кухн≥ї блискуче вдалос¤ уникнути коментар≥в. ≤нше питанн¤, хто в≥д цього виграв.

 

 оментар експерта

 

¬ ¤кост≥ незалежного експерта ситуац≥ю у громадському харчуванн≥ прокоментувала в≥домий кињвський шеф-кухар ќльга ƒудчак, ¤ка нараз≥ працюЇ у мереж≥ ресторан≥в Ђ озирна картаї.

Ђякщо на кухн≥ знаход¤тьс¤ продукти без в≥дпов≥дних супров≥дних документ≥в, - зазначила пан≥ ƒудчак, - це, безумовно, св≥дчить, що товар л≥вий. ¬иникаЇ така ситуац≥¤, ¤к правило, через нехлюйство персоналу кухн≥. якщо, наприклад, раптом ск≥нчилис¤ цукор або макарони, а з оф≥ц≥йним постачальником, з ¤ким у заклад≥ укладений догов≥р, не вистачаЇ часу звС¤затис¤, хтось швидко б≥жить до ринку ≥ купуЇ будь-що. «вичайно, це порушенн¤. ”никнути його можна лише подбавши про закупки заздалег≥дь. ј це вже питанн¤ профес≥онал≥зму, досв≥ду шеф-кухар¤ та його пом≥чник≥в. ўодо прострочених продукт≥в та збер≥ганн¤ разом сироњ та готовоњ њж≥ Ц це взагал≥, ¤к то кажуть, без коментар≥в. ™дине, що можу сказати Ц байдуж≥сть та безв≥дпов≥дальн≥сть персоналу неодм≥нно веде до безладу на кухн≥Еї

—уд¤чи з дикого небажанн¤ кер≥вництва Ђƒомашньоњ кухн≥ї сп≥лкуватис¤ з пресою, байдуж≥сть та безв≥дпов≥дальн≥сть властив≥ не лише њхньому персоналу. ј безлад у громадському харчуванн≥ неодм≥нно веде до безладу у наших з вами шлункахЕ

 

 

Hosted by uCoz